Σκέψη
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα έμβια όντα είναι η δυνατότητα να σκέφτεται λογικά. Η ικανότητα αναλυτικών συνειρμών με τη σκέψη, συνδέεται άμεσα με την επιτυχή επιβίωσή και αντιμετώπιση προβλημάτων, την εξερεύνηση του άγνωστου, την πρόβλεψη καθώς και με την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς και της κριτικής σκέψης.
Ωστόσο, η σύγχρονη καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί φορτίζουν με στρες τον άνθρωπο, διεγείροντας συχνά την ενστικτώδη αντίδραση «μάχης ή φυγής ή παγώματος». Ως αμυντικός μηχανισμός, η αντίδραση αυτή είναι μια από τις πιο πρωτόγονες και αυτόνομες προσαρμογές στο σώμα που ενεργοποιείται όταν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε άμεσο κίνδυνο. Σε απάντηση της έντονης πίεσης, το νευρικό σύστημα δραστηριοποιείται έντονα λόγω της αιφνίδιας απελευθέρωσης ορμονών, ενώ το καρδιαγγειακό προσπαθεί να ανακατευθύνει τη ροή αίματος από περιοχές λιγότερο ζωτικής σημασίας, σε περιοχές με μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα, καίριες για την επιβίωσή, όπως οι μύες και ο εγκέφαλος. Τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της αναπνοής, που τείνει προς τον υπεραερισμό.
Νευρικό Σύστημα & Αναπνοή
Η επαναλαμβανόμενη και παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις, προκαλεί υπεραερισμό και υπερβολική παραγωγή-κατανάλωση ορμονών και ενέργειας. Ο οργανισμός σταδιακά τοξινώνεται λόγω των ατελών καύσεων του μεταβολισμού των κυττάρων, με επακόλουθο τη σωματική κόπωση.
Επιπλέον, ο άνθρωπος επηρεάζεται αρνητικά σε ψυχολογικό και διανοητικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλές ενεργειακές ανάγκες των εγκεφαλικών κυττάρων χρησιμοποιούνται κυρίως για την καλή λειτουργία των νευρικών συνάψεων. Ωστόσο, σε κατάσταση υπεραερισμού διαταράσσεται η λειτουργική ακεραιότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου λόγω της μειωμένης παροχής τους σε οξυγόνο (O2) και γλυκόζη. Οι διαταραχές του μεταβολισμού των νευρώνων, τους καθιστούν ευερέθιστους και προκαλούν την υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος. Σταδιακά, μειώνεται η μνήμη και η ικανότητα συγκέντρωσης. Μακροπρόθεσμα, ο νους δεν παράγει καθαρή σκέψη και δυσκολεύεται στην αποσαφήνιση προβλημάτων και στη λήψη σωστών αποφάσεων.
Στον αντίποδα, ο συνειδητός έλεγχος της αναπνοής σύμφωνα με τη θεωρία Buteyko, αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στις κυψελίδες των πνευμόνων, κατά συνέπεια και στον οργανισμό, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, διεγείρει το αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου, το οποίο επαναφέρει και διατηρεί τον ρυθμό της αναπνοής σε φυσιολογικά επίπεδα, βελτιώνοντας την οξυγόνωση όλου του σώματος. Εφόσον σταθερά διατηρείται το φυσιολογικό επίπεδο συγκέντρωσης του CO2 στο σώμα, δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες ηρεμίας, συγκρότησης και διαύγειας του νου.
Σύνδεση Σώμα & Νους
Από την αρχαιότητα έχει αναγνωριστεί η σύνδεση σώματος-νου. Στις μέρες μας η σύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται στην ιατρική από τις σύγχρονες νευροεπιστήμες, στηριζόμενες στις έρευνες της κβαντικής φυσικής, όπου αποδεικνύεται ότι όλα ξεκινούν από τον νου. Επισημαίνουν ότι το κλειδί της υγείας είναι ο τρόπος σκέψης, το αποτέλεσμα της οποίας διαμορφώνει τόσο τη βιολογική κατάσταση του ανθρώπου όσο και τις σχέσεις του με τον κόσμο μέσα στον οποίο ζει.
Πληθώρα επιστημονικών πειραμάτων, με τη χρήση εικονικών φαρμάκων (Placebο), έχουν αποδείξει την καθοριστική επίδραση της σκέψης στο σώμα. Είναι θεαματικό το πώς οι ασθενείς αντιδρούν θετικά και θεραπεύονται πλήρως με τη χρήση μιας απλής καραμέλας. Και αντίστοιχα, το πώς ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να «σαμποτάρει» τον εαυτό του με τη δύναμη της αρνητικής σκέψης -φαινόμενο Nocebo- επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του. Το γεγονός αυτό φανερώνει την πραγματική διάσταση και τις δυνατότητες του νου.
Νους & Σιγουριά
Την κυριαρχία όλων των βιοχημικών διαδικασιών του οργανισμού έχει η νοητική ικανότητα του ανθρώπου μέσω της οποίας το άτομο σχηματίζει έννοιες, φτάνει σε συμπεράσματα για ποικίλα θέματα που τον απασχολούν, τον ενδιαφέρουν ή προκύπτουν με την παρατήρηση. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνει την αντίληψή του και αποκτά γνώμη που συνοδεύεται με το θάρρος να την εκφράζει με λογικά επιχειρήματα, ανεξάρτητα αν θα αμφισβητηθεί από τους άλλους ή ακόμη και από τον ίδιο μελλοντικά. Από την αλληλεπίδραση των δικών του σκέψεων με τις σκέψεις των άλλων, μπορεί να αναλύσει νέα δεδομένα, από όπου αντλούνται νέοι συλλογισμοί και βαθύτερα συμπεράσματα.
Με κάθε νέο συμπέρασμα δημιουργούνται ισχυρότερες νευρικές συνάψεις και απελευθερώνονται ορμόνες της χαράς και ικανοποίησης, με αποτέλεσμα την ηρεμία του νου και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μία ικανότητα που μαθαίνεται αλλά μια κατάσταση του νου που βασίζεται στη σιγουριά με την οποία το άτομο μπορεί να μιλήσει τεκμηριωμένα για αυτά που γνωρίζει. Η κατάσταση της σιγουριάς είναι η καταλυτική δύναμη που προασπίζει την υγεία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Το βασικό ζητούμενο του ανθρώπου, η υγεία, δεν είναι δεδομένο αλλά κατακτιέται καθημερινά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη φροντίδα διατήρησης του φυσιολογικού επιπέδου συγκέντρωσης του CO2 στον οργανισμό και επιπλέον, με την καλλιέργεια της ορθολογικής σκέψης, που προκαλεί ακόρεστη δίψα για αναζήτηση, ανάλυση και διεξαγωγή συμπερασμάτων.